lauantai 29. joulukuuta 2007

Kontiolahdella ei enää näe väyliä puilta





Miksi golfkentällä ei saisi olla aukeita paikkoja? Minkä ihmeen takia joka paikkaan pitää istuttaa puita? Miksi puiden annetaan kasvaa niin, että ne vaikeuttavat kentän hoitoa, että ne piilottavat väylien muotoja ja joskus jopa kätkevät taakseen bunkkereita. Niin, aika tarkkasilmäinen saa olla, että yllä olevasta kuvasta huomaa vasemmalla puolella vaanivan väyläbunkkerin.

Kuvassa on Kontiolahdella sijaitsevan Karelia Golfin 17.reikä. Mahtava paikka. Kelpo alamäki par4 komeassa maisemassa. Avausta lyödessa taustalla näkyy Höytiäinen, tässä kuvassa, päivän säästä johtuen, valitettavasti vain harmaata.

Toimin Kontiolahdella prona viitisen vuotta 90-luvan alusta. Se oli hyvää aikaa sillä paikalliset golfarit olivat mukavia ja kenttä ainutlaatuisen komea. Kiinnyin kenttään toden teolla, niin kuin kenttään vaan voi kiintyä. Se oli jotenkin käsittämätöntä tälläiselle stadista lähteneelle ja toistakymmentä vuotta ulkomailla asuneelle, että jossain pohjois-karjalassa oli niin hieno kenttä.
Olin noina vuosia mukana myös Golflehden raadissa joka valitsi Karelia Golfin maamme parhaaksi kentäksi. Valinta oli mielestäni silloin ihan oikea.

Sanotaan, että golfkenttä on ''valmis'' aikaisintaan n. 10 vuotta avaamisensa jälkeen. Sen verran menee aikaa siihen, että se istuu ''luonnollisesti'' maisemaan. Vasta sitten pelaajat alkavat puhumaan, että näyttää siltä kuin tämä kenttä olisi aina ollut täällä.

Valitettavasti tämä ei päde Kontiolahdella. Minusta näyttää siltä, että kenttä on kasvamassa ''umpeen''. Minä en enää näe väyliä puilta. Tai bunkkereita, tai muutamalla väylällä edes griinejä.

Kun puita kentille istutetaan, joka ainoan paikkaa ja tarkoitusta tulisi pohtia perusteellisesti. Miltä puu tulee näyttämään täysikasvuisena? Miten se tulee silloin vaikuttamaan reiän strategiaan? Tai kentänhoitoon?

Osa Kontiolahden ainutlaatuista ilmettä oli avoin, kentän viimeiset kolme reikää kattava näkymä 17. reiän tiiltä (sekä viereiseltä klubitalon terassilta). Terassilta oli kiva seurata pelin etenemistä 16. reiältä eteenpäin.

Mietitäänpä vielä tuota 17. avausta ja vasemmalla puiden takana piileskelevää väyläbunkkeria. Siis ihan oikeasti, eihän tälläistä voi olla. Tämä, jos joku, on todellinen ''tuplaeste''. Sillä eihän siinä ole mitään järkeä, että jos pelaaja onnistuu lyömään avauksensa tuohon bunkkeriin, niin sieltä seuraavan jatkolyönnin kohti griiniä on ylitettävä lisää puita.

Ymmärrän, että puita tulee joskus istuttaa turvallisuuden lisäämiseksi. Mutta Kontiolahdella viimeisten reikien istutetut puut eivät turvallisuuteen tuo mitään lisää, sillä tilaa on riittävästi. Vielä jos viimeisen kahden reiän väyläbunkkerien sijaintia hieman tarkistettaisiin, peli saataisiin kyseisillä väylillä johdettua entistä selkeämmin toisistaan erilleen. Se tosin on kokonaan toinen tarina, ei puututa siihen nyt.

Vielä yllä olevasta kuvasta, katsokaa kuinka punaisen tiin ylhäällä oleva etureuna peittää ison osan väylästä. Lue bogi Talin 6. tiistä ( 5.11.2007).

Otetaan vielä toinen kuva. Alla oleva ahdistava näkymä on saman kentän 6. reiän takatiiltä.



Tämä oli mielestäni aikanaan yksi suomen parhaita parnelosia. Väylä istui muodoiltaan loistavasti maastoon. Nykyään nuo muodot ovat tehokkaasti piilossa ainakin backtiiltä pelattaessa. Ja kas, kuinka ollakaan, siellä vasemmalla puiden siimeksessä piileksii yksi väyläbunkkeri.

Seuraavalla reiällä, siis kentän seitsemäs joka on hieno parkolmonen, puut kasvavat niin että griinin vasen puoli on pian täysin peitossa.

Niille jota tämä aihe kiinnostaa, käykää lukemassa Dunlop Whiten III:n (hauska nimimerkki?) ajatuksia siitä kuinka puut tyypillisesti vähentävät kenttien strategisia ominaisuuksia ja haittaavat kentän hoitoa.

Amerikassa on viime vuosina monilta vanhoilta ja kuuluisilta kentiltä kaadettu paljon puita. Eräs näistä kentistä on Oakmont jolla pelattiin viime kesän US Open. Siellä kaadettiin n. 3500 puuta viimeisen 15 vuoden aikana. Työtä tehtiin alunperin salaa jäsenistön protestointia peläten. Aamuyön pimeinä tunteina 12 henkilön iskuryhmä kaatoi 3-5 puuta per päivä. Kannot tuhottiin ja jäljet siivottiin mahdollisimman tarkasti, kesti kauan ennen kuin jäsenet huomasivat mitään. Operaatio paljastui vasta kun erään reiän 13 puun rykelmästä enää kolme oli jäljellä.

Oakmontissa kentänhoito on muuttunut puiden kaadon jälkeen. Täällä mainitaan kuinka ruohon kunto on parantunut samalla kun lannoitteiden ja myrkkyjen käyttöä on pystytty vähentämään.

Takaisin Karelia Golfiin. Tiedän, että siellä paraikaa mietitään kentän kehittämistä. Se on hyvä, sillä ei ole mitään syytä miksei kenttä taas muutaman vuoden kuluttua voisi olla yksi maamme parhaista. Mutta toteutuakseen se vaatii paljon työtä, ja paljon rohkeitakin ratkaisuja sillä pelkästään puustoa harventamalla se ei onnistu. Minä vain halusin kirjoittaa puista, koska ne pistivät pahiten silmään viime kesänä.

Lopuksi, yritin etsiä vanhoja kuvia Karelia Golfista ja nimenomaan yllä mainituista väylistä. En harmikseni löytänyt yhtään, kertokaa jos niitä jostain löytyy.

torstai 20. joulukuuta 2007

If I gave you the secret to good golf....

...Would you use it?

Tätä kysyi Chuck Hogan vuosi sitten Golfliiton toimialapäivillä. Yleisönä istui noin kaksi sataa kotimaista golfin vaikuttajaa, seurojen (yhtiöiden) toimareita ja puheenjohtajia. Aikuisia ihmisiä.

Salaisuutta tarjottiin, mutta kukaan ei uskaltanut innostua. Hiljaista oli. Ei kai salaisuuksia ole olemassa, kuka nyt tuollaiseen lapselliseen hömppään lähtisi mukaan?

Lopulta, muutaman varoivaisen nyökkäyksen jälkeen, Chuck kertoi hyvän golfin salaisuuden. Muista vain hyvät lyönnit. Tallenna ne pysyvästi innostumalla, tuuleta ja hypi vaikka tasajalkaa, reagoi niihin tunteella. Huonoihin lyönteihin älä laita yhtään tunnetta, ohita ne olan kohautuksella.

Tämä tapahtuma tuli mieleeni tänään kun juttelin Season Golfissa erään golfarin kanssa. Hän sanoi, että tuollainen kysymys pitäisi kysyä junnuryhmältä, kyllä he innostuisivat. Toivotaan niin, toivotaan että sentään junnut uskovat salaisuuksiin.

maanantai 10. joulukuuta 2007

Johtajan hcp tippui samalla kun firma menetti 100 miljoonaa per päivä

Viikonloppuna silmiini osui seuraava uutinen: USGA to limit handicap details (USA Today 7.12). Usa:n golfliitto on ylläpitänyt tasoitusjärjestelmäänsä netissä siten, että kuka vaan voi nähdä kenen tahansa tasoituksen lisäksi myös tämän kierrostulokset, pelipäivät ja pelatut kentät. Käytäntö muuttuu ensi vuoden alusta, esillä jäävät vain pelaajan tasoitus ja tulokset viimeisen kuukauden ajalta.

USGA:n kokema tarve muuttaa järjestelmää lähti siitä, että eräs innokas bloggaaja oli selvittänyt Merril Lynchin CEO Stan O'Nealin loppukesän tekemisiä. Samalla ajanjaksolla firma menetti rahaa tahtiin 100 miljoonaa dollaria per päivä. Tuolloin kuudessa viikossa O'Neal pelasi 20 kierrosta neljällä eri kentällä. Eikä aivan huonosti, sillä miehen tasoitus tippui kympistä singeliin (10.2 > 9.1).

Mitä mahtoi O'Neal ajatella pelatessaan, ehkä peli kulki koska huonot lyönnit eivät tuntuneet niin vakavilta? Ja voiko miestä syyttää golfin pelaamisesta vaikeina aikoina? Kuka ei koskaan ole halunnut töitä paeta heittäköön ensimmäisen topflaitin.

Syksyllä kenkää kuitenkin tuli. Aktiivinen golfaaminen kriisiaikana oli monien mielestä sopimatonta. Komeilihan pelattujen kenttienkin listalla Long Islandilla sijaitseva moninkertainen US Open näyttämö Shinecock Hills. Ylimielistä ja harkitsematonta käytöstä miljoonapalkkaa nauttivalta eliitin edustajalta.

Suomessa usein puhutaan, että golfista pitäisi saada karistettua elitistinen leima. Ihan saman ongelman kanssa painii amerikankin golf. Kaikista halvoista kunnallisista kentistä, kaikista hyvistä hankkeista tuoda golfia erilaisia taustoja omaavien lasten ulottuville, jopa Tigerin tummasta hipiästä huolimatta, golfilla amerikassa on kuitenkin tuo elitistinen leima. Näin se on, tiedän sen yli kymmenen vuotta jenkeissä asuneena.

Eilen päättyi muuten samaisen Merril Lynchin sponsaama Shootout. ''Silly Season'' kisa jos mikä, joukkue Calcavecchia/Austin löi viimeisen reiän ratkaisussa isännän roolissa toimineen Greg Normanin ja Bubba Watsonin. Voittajille rahaa palkinnoksi 700.000 USD.