lauantai 29. joulukuuta 2007

Kontiolahdella ei enää näe väyliä puilta





Miksi golfkentällä ei saisi olla aukeita paikkoja? Minkä ihmeen takia joka paikkaan pitää istuttaa puita? Miksi puiden annetaan kasvaa niin, että ne vaikeuttavat kentän hoitoa, että ne piilottavat väylien muotoja ja joskus jopa kätkevät taakseen bunkkereita. Niin, aika tarkkasilmäinen saa olla, että yllä olevasta kuvasta huomaa vasemmalla puolella vaanivan väyläbunkkerin.

Kuvassa on Kontiolahdella sijaitsevan Karelia Golfin 17.reikä. Mahtava paikka. Kelpo alamäki par4 komeassa maisemassa. Avausta lyödessa taustalla näkyy Höytiäinen, tässä kuvassa, päivän säästä johtuen, valitettavasti vain harmaata.

Toimin Kontiolahdella prona viitisen vuotta 90-luvan alusta. Se oli hyvää aikaa sillä paikalliset golfarit olivat mukavia ja kenttä ainutlaatuisen komea. Kiinnyin kenttään toden teolla, niin kuin kenttään vaan voi kiintyä. Se oli jotenkin käsittämätöntä tälläiselle stadista lähteneelle ja toistakymmentä vuotta ulkomailla asuneelle, että jossain pohjois-karjalassa oli niin hieno kenttä.
Olin noina vuosia mukana myös Golflehden raadissa joka valitsi Karelia Golfin maamme parhaaksi kentäksi. Valinta oli mielestäni silloin ihan oikea.

Sanotaan, että golfkenttä on ''valmis'' aikaisintaan n. 10 vuotta avaamisensa jälkeen. Sen verran menee aikaa siihen, että se istuu ''luonnollisesti'' maisemaan. Vasta sitten pelaajat alkavat puhumaan, että näyttää siltä kuin tämä kenttä olisi aina ollut täällä.

Valitettavasti tämä ei päde Kontiolahdella. Minusta näyttää siltä, että kenttä on kasvamassa ''umpeen''. Minä en enää näe väyliä puilta. Tai bunkkereita, tai muutamalla väylällä edes griinejä.

Kun puita kentille istutetaan, joka ainoan paikkaa ja tarkoitusta tulisi pohtia perusteellisesti. Miltä puu tulee näyttämään täysikasvuisena? Miten se tulee silloin vaikuttamaan reiän strategiaan? Tai kentänhoitoon?

Osa Kontiolahden ainutlaatuista ilmettä oli avoin, kentän viimeiset kolme reikää kattava näkymä 17. reiän tiiltä (sekä viereiseltä klubitalon terassilta). Terassilta oli kiva seurata pelin etenemistä 16. reiältä eteenpäin.

Mietitäänpä vielä tuota 17. avausta ja vasemmalla puiden takana piileskelevää väyläbunkkeria. Siis ihan oikeasti, eihän tälläistä voi olla. Tämä, jos joku, on todellinen ''tuplaeste''. Sillä eihän siinä ole mitään järkeä, että jos pelaaja onnistuu lyömään avauksensa tuohon bunkkeriin, niin sieltä seuraavan jatkolyönnin kohti griiniä on ylitettävä lisää puita.

Ymmärrän, että puita tulee joskus istuttaa turvallisuuden lisäämiseksi. Mutta Kontiolahdella viimeisten reikien istutetut puut eivät turvallisuuteen tuo mitään lisää, sillä tilaa on riittävästi. Vielä jos viimeisen kahden reiän väyläbunkkerien sijaintia hieman tarkistettaisiin, peli saataisiin kyseisillä väylillä johdettua entistä selkeämmin toisistaan erilleen. Se tosin on kokonaan toinen tarina, ei puututa siihen nyt.

Vielä yllä olevasta kuvasta, katsokaa kuinka punaisen tiin ylhäällä oleva etureuna peittää ison osan väylästä. Lue bogi Talin 6. tiistä ( 5.11.2007).

Otetaan vielä toinen kuva. Alla oleva ahdistava näkymä on saman kentän 6. reiän takatiiltä.



Tämä oli mielestäni aikanaan yksi suomen parhaita parnelosia. Väylä istui muodoiltaan loistavasti maastoon. Nykyään nuo muodot ovat tehokkaasti piilossa ainakin backtiiltä pelattaessa. Ja kas, kuinka ollakaan, siellä vasemmalla puiden siimeksessä piileksii yksi väyläbunkkeri.

Seuraavalla reiällä, siis kentän seitsemäs joka on hieno parkolmonen, puut kasvavat niin että griinin vasen puoli on pian täysin peitossa.

Niille jota tämä aihe kiinnostaa, käykää lukemassa Dunlop Whiten III:n (hauska nimimerkki?) ajatuksia siitä kuinka puut tyypillisesti vähentävät kenttien strategisia ominaisuuksia ja haittaavat kentän hoitoa.

Amerikassa on viime vuosina monilta vanhoilta ja kuuluisilta kentiltä kaadettu paljon puita. Eräs näistä kentistä on Oakmont jolla pelattiin viime kesän US Open. Siellä kaadettiin n. 3500 puuta viimeisen 15 vuoden aikana. Työtä tehtiin alunperin salaa jäsenistön protestointia peläten. Aamuyön pimeinä tunteina 12 henkilön iskuryhmä kaatoi 3-5 puuta per päivä. Kannot tuhottiin ja jäljet siivottiin mahdollisimman tarkasti, kesti kauan ennen kuin jäsenet huomasivat mitään. Operaatio paljastui vasta kun erään reiän 13 puun rykelmästä enää kolme oli jäljellä.

Oakmontissa kentänhoito on muuttunut puiden kaadon jälkeen. Täällä mainitaan kuinka ruohon kunto on parantunut samalla kun lannoitteiden ja myrkkyjen käyttöä on pystytty vähentämään.

Takaisin Karelia Golfiin. Tiedän, että siellä paraikaa mietitään kentän kehittämistä. Se on hyvä, sillä ei ole mitään syytä miksei kenttä taas muutaman vuoden kuluttua voisi olla yksi maamme parhaista. Mutta toteutuakseen se vaatii paljon työtä, ja paljon rohkeitakin ratkaisuja sillä pelkästään puustoa harventamalla se ei onnistu. Minä vain halusin kirjoittaa puista, koska ne pistivät pahiten silmään viime kesänä.

Lopuksi, yritin etsiä vanhoja kuvia Karelia Golfista ja nimenomaan yllä mainituista väylistä. En harmikseni löytänyt yhtään, kertokaa jos niitä jostain löytyy.

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Entisenä (ja alusta asti kenttää pelanneena) jäsenenäkin on pakko olla Antin kanssa samaa mieltä ainakin puiden pelillisestä vaikutuksesta. En tosin asiaa olisi huomannut ilman tähän blogiin eksymistä, vaikka viime kesänä eksyin takatiillekin pelaamaan. Kenttäähän pelataan muutenkin aika pitkälti sokkona, etenkin takaa, mutta aikanaan tähän tietysti tottui ja asialle tuli sokeaksi. Sen verran täytyy kenttää puolustaa, että viimeisiä kolmea reikää erottavat puut myös(mielestäni) maisemoivat kenttää ja tuovat ilmettä. Puutiheys ja sijoittelu on sitten toinen juttu. Ja hoidollisen puolen asioita minulla ei ole kompetenssia kommentoida...

Antti kirjoitti...

Kyllä Marko, kenttä pelataan aika pitkälti sokkona takaa. Pahoja ongelmapaikkoja löytyy väyliltä 1, 2, 4, 5, 8, 10, ja 12. Lisäksi 14, 15, ja 16 näkyvyys voisi olla parempi.
Katsoin LP Tilanderin tekemän pitkän tähtäimen parannusehdotuksen läpi ja siinä ehdotettiin toimenpiteitä jokaiselle noista rei'istä. 12 tosin on sellainen, että sen sokkoudelle ei paljoa pysty.

Kukapa ei metsästä ja puista pitäisi? Minäkin pidän. Ihan mielelläni lähden metsään kävelylle. PK Prikaatin jääkärinä tiedän, että Kontiolahdella metsää (tai puita) riittää ilman golf-kenttääkin. Mutta eikö seuraavanlainen kommentti retkeilyyn tai vaeltamiseen liittyen kuulosta tutulta: ''sitten tulimme paikalle josta aukesi mahtava näkymä.'' Minusta Kontiolahden klubitalo on paikka josta tulisi aueta komea, viimeiset reiät kattava näkymä.

Tämä nyt ei oikeastaan liity mitenkään Kontiolahteen, mutta mielenkiinnolla huomioin, että Chambers Bayn kentällä (2015 US Open) ei ole kuin yksi puu.