torstai 28. helmikuuta 2008

Kuinka pitkälle jatkuu Tigerin putki?

Tiger on voittanut kuusi kisaa putkeen, neljä niistä PGA Tourilla. Viimeisestä yhdeksästä pelaamastaan hän on voittanut kahdeksan ja ollut kerran toinen.

World Ranking pisteissä Tigerin (21.24 pistettä) ylivoima on selvempi kuin koskaan. Pisteissä mitattuna välimatkaa rankingin toisena majailevaan Mickelsoniin (10.12) on enemmäm kuin Philistä listan 998. sijaa pitävään Panu Kylliäiseen (o.15).

Byron Nelson voitti 1945 mahtavat 11 kisaa peräkkäin. Tigerin tulevasta kisaohjelmasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta se voisi mennä näin:

-Arnold Palmer Invitational joka pelataan Bay Hillin kentällä Orlandossa 13.-16.3. Tiger voitti kisan neljästi putkeen 2000-2003.

-World Tour Championship 20.-23.3. Doralissa, missä Tiger on voittanut kolme edellistä pelaamaansa kisaa.

-Masters 10.-13.4. Augustassa Tiger on voittanut neljästi.

-Wachovia Championship 1.-4.5. North Carolinassa. Tiger on puolustava mestari.

-Players Championship, TPC Sawgrass 8.-11.5. Viidenneksi majoriksi kutsutussa kisassa Tiger ei ole ollut parhaimmillaan. Voittoja on kuitenkin yksi vuodelta 2001.

-Memorial, Muirfield Village, Ohio 29.5.-1.6. Tiger voitti ''Nicklauksen'' kisan kolmesti putkeen vuosina 99-01.

Jos Tiger onnistuisi nämä kisat voittamaan jollain ihmeellä (niin ihme sopii tähän vaikka Tigerista puhutaankin), olisi hänellä kymmenen peräkkäistä PGA Tour voittoa ja yhdestoista kisa olisi:

-U.S. Open, Torrey Pines, San Diego 12-15.6. Tiger on voittanut viisi viimeisestä kuudesta pelaamastaan kisasta kyseisellä kentällä.

Mitkä ovat mahdollisuudet, että Tiger tulee U.S.Openiin allaan kymmenen peräkkäistä PGA Tour voittoa. Kuvitelkaa sitä hehkutusta, jos Tigerilla olisi mahdollisuus sivuta Nelsonin ennätystä majorissa, kentällä jolla hän on ollut liki voittamaton viime vuosina. Pystyisikö San Diegon oma poika Mickelson, joka on kahdesti voittanut samaisella kentällä, pistämään kampoihin?

Mutta ikinä ei tiedä mitä tulee tapahtumaan, siksihän näitä kisoja ylipäätään pelataan. Viime keväänä Tigerilla oli elämässään vaikea vaihe, se näkyi hänen sijoituksissaan (mm. Bay Hillissä 22. sija ja Sawgrassissa 37. sija). Jos ette vielä ole, niin lukekaa uuden Golf Digestin (1/2008) juttu Ainutlaatuinen vuosi -Tiger kääntää vaikeudet voitoksi. Harvinaisen hyvä tarina siitä kuinka Tigerkin on ''vain'' ihminen.

tiistai 19. helmikuuta 2008

Lil Jordan 10v.

Tiger, Michelle Wie ja muutama muu juniori olivat esillä jo hyvin nuorena, mutta nyt tulee kymmenen vuotias, rapin ja golfin yhdistävä Lil Jordan, joka hyödyntää julkisuutta aivan uudella tahdilla.

Lil Jordanin uusimman levyn voi ostaa I Tunes verkkokaupasta tai hänen nettisivuiltaan. Täältä löytyy traileri tulevasta animaatioelokuvasta Lil Jordan's Golf Adventure. Jordanin My Space sivustolla hänen kappaleitaan on kuunneltu yli 1,8 miljoonaa kertaa. My Space kavereita on kertynyt liki 26 tuhatta. Siellä on nähtävillä myös hänen ''keikkakalenteri'', johon on bookattu esiintymisiä hyväntekeväisyys golf-tapahtumiin. Kalenterissa on myös muutama junnukisa, esimerkiksi toukokuussa Skotlannissa pelattava Euroopan mestaruus.

Lil Jordan on esiintynyt aktiivisesti televisiossa, alkaen suositusta Good Morning America ohjelmasta. Hänestä on tehnyt juttua monet tv-uutiset, sekä CNN että paikalliset kanavat ympäri USA:ta. Aasialaiset sukujuuret omaava Jordan on näytellyt mm. AT&T:n ja Save Martin mainoksissa. Hänen persoonansa on koristanut monia printtimainoksia, mm. PGA Tourin.

Videopätkissä nettisivuillaan Lil Jordan pelaa hyvännäköistä golfia, räppää sujavasti ja esiintyy varmasti yleisön edessä.

Lil Jordanilla, kuten Tigerilla ja Wiellä, on manageri IMG:n toimistosta. Hänen tiimissään on myös acting coach ja entertainment lawyer. LilJordan.com myy häntä avoimesti tilaisuuksiin ja mainoksiin.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Pitäisikö olla tuohtunut, että pikku pojalta riistetään lapsuus. En tiedä, kaiketi. Viiden tai kymmenen vuoden kuluttua voin jälkiviisaana kertoa mitä mieltä olen asiasta aina ollut. Tosin viidessä vuodessa Jordan on saattanut kadota parrasvaloista pysyvästi.

Jordanin isä kertoo, että kaiken toiminnan perimmäinen tarkoitus on kerätä rahaa vammaisten lasten hyväksi. Hyvä niin, vaikka tarkoitus ei kaikkia keinoja pyhitä. Lil Jordanin veljellä on Downin sydrooma.

Myönnän, että nyt katselin pojan videoita mielenkiinnolla. Käykää tekin katsomassa miksi Lil Jordan on ''The Next Cat!''

perjantai 8. helmikuuta 2008

2015 U.S. Open viime vuonna auenneelle kentälle!

Päivän yllättävin uutinen, ja varsin positiivinen sellainen, tulee USGA:n suunnalta: 2015 U.S Open pelataan ''uunituoreella'' Chambers Bay kentällä Washingtonin osavaltiossa. Robert Trent Jones II, jonka toimiston ansiolistaan ;-) kuuluu mm. Ruuhikoski, suunnittelema kenttä sijaitsee merenrannalla, entisen kivilouhoksen alueella, noin tunnin ajomatkan päässä Seattlestä. Kunnallinen kenttä rakennettiin ympäristöjärjestö Audobanin laatimien säänösten mukaan. Sen väylät ja griinit ovat vähemmän hoitoa vaativaa links tyyppistä fescue ruohoa. Kentällä ei myöskään ole golf-autoja, pelaajat voivat sen sijaan halutessaan palkata itselleen caddien.

Lukiessani uutista luulin sen olevan vitsi. Aprillipäivä jo? Täysin mahdoton ajatus, että USGA:n herrat valitsisivat kentän, joka kisavuonna tulee olemaan vasta kahdeksan vuotias. Ja lisäksi sijaitsee Yhdysvaltain luoteisosassa missä kisaa ei ole ikinä pelattu.

U.S. Openia on pelattu perinteisillä, yleensä 1920-luvulla tai sitä ennen rakennetuilla, yksityisillä, koilisen amerikan kentillä. Sellaisilla kuten Oakmont Pennsylvaniassa, tai Congressional Marylandissa, tai Shinnecock ja Winged Foot New Yorkissä. Täältä käsin katsottuna herrat ovat vieneet kisan itsensä näköisille, tunkkaisille ja konservatiivisille klubeille.

Tällä vuosituhannella käytetyistä kentistä nuorin on ollut 1936 auennut Southern Hills Oklahomassa. Syvässä Etelässä (Florida, Alabama, Georgia, South Carolina, Lousiana, Mississippi, ja Texas) on pelattu vain kahdesti viimeiseen 50 vuoteen -1976 Atlanta Athletic klubilla (kuka muistaa Jerry Paten) ja 1969 Champions klubilla Houstonissa, jolloin kersantti Orville Moody juhli yllätysvoittajana.

USGA:n hyväksi täytyy todeta, että se on viime vuosina etsinyt sen ''avoimelle'' mestaruuskisalle kaikille golfareille avoimia public kenttiä. Tosin Pinehurstiä ja Pebble Beachiä on paha kutsua jokapojan kentiksi green fee hintojensa vuoksi. Mutta, vuonna 2003 Tiger vei voiton New Yorkin osavaltion omistamalla Bethpage Black kentällä, jossa green fee on vasta hiljattain noussut paikallisille viiteenkymmeneen dollariin (osavaltion ulkopuolelta tuleville fee on 100$). Ja tänäkin vuonna pelataan kunnallisella kentällä, kun pelipaikkana on San Diegon kaupungin omistama Torrey Pines. Minäkin olen menossa sinne kisaa katsomaan, mutta siitä lisää joskus myöhemmin.

Takaisin aiheeseen, mikä on saanut USGA:n tekemään näin rohkean valinnan? Vastaus täytyy löytyä PR puolelta, sillä golfillista syytä mennä tuoreella kentälle ei tietenkään ole.

Golfin julkisuuskuva ei ole hyvä Valloissakaan. Kuten aiemminkin kirjoitin (katso 10. joulukuuta), moni amerikkalainen kokee golfin elitistisenä pelinä. Pelaamalla U.S. Open vuodesta toiseen WASP:ien (white anglo saxon protestant) klubeilla vain vahvistaisi tuota mielikuvaa. Tiger Woodsista huolimatta moni amerikkalainen näkee golfin keski-ikäisten, ylipainoisten tumpeloiden pelinä.

Tänä aikana jona pelatut kierrosmäärät ovat amerikassa laskeneet, USGA:lla ei voi olla kuin voitettavaa viemällä kisa nuorekkaaseen Northwestiin, Eco-friendly kentälle, joka on ympäristöystävällisten periaatteiden mukaan rakennettu vanhan louhoksen paikalle, ja jossa pelaajat jopa itse kävelevät.

Lisäys 9.2.
Nukutun yön jälkeen tämä uutinen tuntuu yhä hämmästyttävämmältä. Kentän valinta on pitkä prosessi, ei peliareenaa valita hetken mielijohteesta. John Feinstein esitti erinomaisessa Open: Inside the Ropes at Bethpage Black kirjassaan, kuinka kyseisen kunnallisen kentän valinta 03 kisaan vaati parin vuoden lobbauksen USGA:n sisällä idean isältä, toiminnanjohtaja David Fayltä.

Chambers Bayn osalta se tarkoitaa, että prosessi on ollut käynnissä jo kentän suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

Minkähänlaisia kokouksia on pidetty, olisi ollut kiva olla kuulemassa. Yksi (ehkä Fay) on sanonut jotain tyyliin we have to think outside the box ja toiset ovat vastustaneet, että kuinka kenttä, jolla ei ole lyöty yhtään lyöntiä, voi olla U.S. Openin arvoinen.

Täällä kerrotaan kuinka perustajat jo rakennusvaihessa puhuivat, että joku päivä Chambers Bayllä pelataan U.S. Openia. Heille on varmasti silloin ''hymyilty'' aika reippaasti.

Ja täällä kerrotaan mm. kuinka kunnallisten kenttien rakentaminen on myötätuulessa. Yksi syy on se, että kunnilla on mahdollisuus edullisempaan rahoitukseen ja jotkut näkevät tämän tietenkin epäreiluna kilpailuetuna.