torstai 4. syyskuuta 2008

Tommy ''Thunder'' Bolt

Usein ikimuistettavampaa kuin uralla saavutetut voitot ovat pelaajan persoona ja hänestä kerrottavat tarinat. Tällä viikolla kuollut Tommy Bolt on hyvä esimerkki.

Bolt voitti urallaan 15 PGA Tour kisaa sekä vuoden 1958 U.S. Openin. Kelpo ura, mutta ei häntä voittojen ansiosta muisteta. Sen sijaan, ''Thunder'' Bolt jää historiaan golfin tunnetuimpana mailanheittäjänä.
Kuvassa Boltin draiveri päätyy vesiesteeseen 1960 U.S. Openin viimeisellä reiällä.

Tommy kertoi mailanheiton olleen hänelle taidetta. Hän tiesi millaisen ''helikopterin'' heittää jotta maila ei hajoa. Boltin kerrotaan olleen myös opettaja, hänen sanotaan auttaneen mm. Arnold Palmeria. Tosin en tiedä opettiko hän Arnoldille muuta kuin että maila kannattaa aina heittää eteenpäin. Niin säästyy turhalta kävelyltä.

Eniten toistettu Bolt tarina menee näin: Tommy ja caddie miettivät viimeisellä väylällä mailavalintaa. Caddie sanoo, se on joko rautakolmonen tai rautakasi. Kun Bolt ihmettelee miten niin, caddie toteaa että muita ei ole jäljellä.

Bolt kuitenkin vanhempana kertoi, että mailanheitosta tuli vuosien saatossa enemmän showta kuin mitään muuta. Ei hän oikeasti jatkuvasti mailaa heittänyt vaan odotti että paikalla oli toimittajia ja kameroita. Näin siitä tuli huolellisen ja värikkään pukeutumisen lisäksi hänen tavaramerkkinsä.

Vielä toinen Bolt tarina: Tommy pelasi aikanaan Ben Hoganin mailoilla. Ben ei kuitenkaan suostunut maksamaan Tommylle mitään mailojen käytöstä. Kun Tommy voitti kisan, hän soitti Benille kysyen mitä annat kun voitin mailoillasi. Saat lyönnin eteen kun tulet pelaamaan, vastasi Hogan.
Köyhistä oloista noussut Bolt oli kuollessaan 92-vuotias.




Ei kommentteja :