lauantai 30. elokuuta 2008

Learn english or else?

Viime viikkojen kovin uutinen golfmaailmassa on LPGA Tourin pakkoenglanti. Pelaajien (siis ei-amerikkalaisten) tulee oppia englantia kahdessa vuodessa tai he voivat saada kilpailukieltoa. Tourin vaatimus on, että pelaajien pitää pystyä keskustelemaan pro-am partnereiden kanssa ja pitää lehdistötilaisuuksia. Sekä, kun se voitto tulee, pitää puhe englanniksi.

Kun LPGA epäilee pelaajan kielitaitoa, se voi pitää hänelle suullisen kokeen. Reputus johtaa kilpaikukieltoon.

LPGA:lla on iso ongelma, sillä jonkinlaisen pelioikeuden omaavia ''ulkomaalaisia'' Tourilla on peräti 121. He tulevat 26 eri maasta, isoin ryhmä on 45 pelaajatarta Etelä-Koreasta.

Yleinen uskomus on, että tämä kaikki on suunnattu kohti Korealaisia. LPGA kiistää väitteen ja sanoo uuden säännön koskevan kaikkia. Kuitenkin, LPGA esitti asian ensimmäisen kerran Korelaisten pelaajien tapaamisessa, ja sielläkin vain suullisesti.

Vasta tällä viikolla LPGA:n nettisivuille ilmestyi toiminnanjohtajan pehmentävä selvennys asiasta. Rangaistusta perustellaan sillä, että se korostaa ongelman tärkeyttä.


Fakta on, että englannin puute ja siitä seuraava hiljaisuus pro-am kierroksilla on paha ongelma. Pron tulee ''voittaa'' amatöörit puolelleen ja ihan tuppisuuna se ei onnistu. Amatööreille jää parempi muisto päivästä jos he saavat uuden pelaajan jota fanittaa, jonka uran edesottamuksia seurata jatkossa.

Ilman hyviä muistoa ei pro-ameilla ole jatkuvuutta, ilman pro-ameja ei ole kisoja, ja ilman kisoja ei ole Touria.


Toimittajat valittavat, että he eivät saa tietyistä pelaajista mitään irti. Siitä seuraa että, tulevia kisoja hehkuttavat jutut medioissa vähenevät.

Lisäksi, tämä tosin ei suoranaisesti kielitaitoon liity, naisten golfia seuraavien mielenkiinto laskee (tai ainakin hermot menevät), kun he eivät erota kaikkia ''kimejä'' toisistaan. Tällä hetkellä Tourilla on kymmenen Kim sukunimen omistavaa pelaajaa.

Korealaisten iso määrä on saattanut hidastaa heidän englannin oppimista. Ensimmäiset Korealaiset, kuten Se Ri Pak, olivat ''yksin'' ja joutuivat oppimaan kieltä nopeasti pärjätäkseen. Mutta, kun Korelaisten ryhmä kasvoi, LPGA jopa helpotti heidän elämää hankkimalla heille oman asioiden hoitajan ja tulkin.

Silti en usko että LPGA tulee koskaan yhtään kilpailukieltoa huonon kielitaidon johdosta jakamaan. Sen sijaan Tourin luulisi keskittyvän motivoimaan pelaajia oppimaan kieltä nopeammin.

Mitenköhän muuten sympaattinen K.J. Choi olisi pärjännyt muutama vuosi sitten suullisessa englannin kokeessa? Tuskin olisi läpäissyt, ja PGA Tour olisi ehdottomasti köyhempi ilman häntä.

Golfin historia olisi myös köyhempi ilman Argentiinan Roberto DeVicenzoa. Allekirjoitettuaan virheellisen kortin vuoden 68 Mastersissa ja jäätyään sen johdosta play-offin ulkopuolelle, DeVincenzo lausui kuolemattomat sanat ''What a stupid I am!''

Mielenkiintoinen kysymys on se, että tullaanko samanlaisia vaatimuksia näkemään muissa lajeissa? Esimerkiksi NHL liigan ikuisuusongelma tuntaa olevan amerikkalaisten penkkiurheilijoiden tavoittaminen. Voitaisiinko syyksi laittaa eurooppalaisten pelaajien, etenkin idästä tulevien, huono kielitaito? Ja hemmetin vaikeasti lausuttavat nimet!

Ei kommentteja :