keskiviikko 20. elokuuta 2008

Sam Sneadin porttikielto

Selostin eilen Urheilukanavalla Wyndham Championship kisasta tehdyn koosteen. Kisa on yksi PGA Tourin vanhimmista, sitä on pelattu jo vuodesta 1938 ja se tunnettiin pitkään nimellä Greensboro Open.

Etsiessäni tietoa kisasta törmäsin hauskaan tarinaan, joka liittyy siihen kuinka kirjavista syistä kisoja saatetaan jossain pelata. Tai jättää pelaamatta.

Greensboro Openin historiassa yksi nimi nousee muiden yläpuolelle. Legendaarinen maalaispoika Sam Snead voitti kisan peräti 8 kertaa, ensimmäisen kerran avajaisvuonna 38 ja viimeisen kerran 1965, jolloin hän oli jo 52 vuotias. Tuon ansiosta Snead on yhä vanhin PGA Tourilla voittanut.

Elegantisti svinganneen Sneadin moukkamaisesta käyttäytymisestä on lukuisia tarinoita. Hänen kerrotaan antaneen mailapojille ihan oikeasti monoa takapuoleen. Hän piti tarkkaa lukua pennosistaan, eikä antanut vastustajille lyhyitäkään putteja. Yleisesti uskottiin, että Snead säilytti rahojaan pihamaalleen hautaamissa tomaattitölkeissä.

Toisen maailmansodan jälkeen Greensboro Open vuorotteli Sedgefield Country Clubin (jolla tänä vuonna pelattiin 31 vuoden tauon jälkeen) ja Starmount Forest nimisen kentän välillä. Kun vuonna 1960 Snead voitti kisan huonokuntoisella Starmountin kentällä, hän vitsaili kentän omistajalle, että ehkä tämän tulisi käydä kaivamassa esiin muutama tölkillinen rahaa ja käyttää niitä kentän kunnostamiseen. Starmountin omistaja ei Sneadin huumoria ymmärtänyt ja antoi hänelle elinikäisen porttikiellon.

Tämä oli kisan järjestäjille ongelma. Eihän moninkertaista voittajaa, ja yhtä aikansa todellisista suurpelaajista, voinut jättää kisan ulkopuolelle. Joten Greensboro Openia ei enää koskaan Starmountin kentällä pelattu.

Slammin Sam muuten voitti PGA Tourilla ennätykselliset 82 kertaa. Tigerille voittoja on kertynyt 65.

PS. yritin etsia netistä jossain näkemääni kuvaa siitä kun (yli 80 vuotias?) Snead esittelee Tigerille kykyään yhdellä jalalla seistessään potkaista toisella jalalla yli kahden metrin korkeudella olevaa kattoa. Harmikseni en sitä löytänyt.

Ei kommentteja :