keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Erik Compton on erilainen nuori





Erik Compton on erilainen nuori (nuori tarkoittaen alle 30v.) ammattilaisgolfari. Torstaina PGA Tourin 2.vaiheen karsinnat aloittava Compton elää kolmannella sydämellään. Hän on ollut viime viikkoina paljon esillä, onhan toisesta sydämensiirrosta aikaa vain viisi kuukautta.

Erikillä todettiin lapsena kardiomyopatia eli sydänlihasrappeuma. Kaksitoistavuotias poika sai uuden sydämen 1992, siirrännäinen ei estänyt häntä kehittymästä huippuamatööriksi (Walker Cup pelaaja, college All-American, jne.)

Kerrotaan tähän väliin, että Suomessa sydämensiirrot lapsille aloitettiin 90-luvun alussa ja 50. siirto tehtiin jo muutama vuosi sitten. Sydänlapset ja -aikuiset ry:n sivut löytyvät täältä.

Lokakuussa 2007 Compton pelasi Nationwide Touria Idahossa. Takana oli monta huonoa kisaa ja nytkin toisen kierroksen loppurei'illä outtiin lyöty draivi johti putoamiseen viikonlopun peleistä. Se hukki pelasti elämäni Compton totesi myöhemmin. Tuona viikonloppuna kotikaupungissaan Miamissa Compton sai sydänkohtauksen kalastellessaan erään kentän vesiesteellä. Hän ajoi itsensä samaan sairaalaan jossa ensimmäinen sydänsiirto oli tehty 16 vuotta aiemmin. Sen verran oli kiire, että yhdestä tietullista tuli mentyä vauhdilla läpi, sakot seurasivat postissa.

Compton selvisi sydänkohtauksestaan, mutta hänen kuntonsa huononi seuraavien kuukausien aikana. Kuitenkin jotain positiivistäkin tapahtui viime talvena, Compton tapasi tulevan vaimonsa yrittäessään kuntouttaa itseään salilla.

Uusi sydän löytyi tämän vuoden toukokuussa, eräs Isaac niminen lentopalloilija oli jossain päin amerikkaa jäänyt moottoripyörällään takaa tulleen pickupin alle. Edellinen sydän oli tullut kännissä ajaneen uhriksi joutuneelta pikkutytöltä.

Vain kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen Compton nähtiin rangella antamassa tunteja. Pallojen lyömien oli aluksi varovaista, kaveritkin piikittelivät että älä nyt niin kovaa lyö että rinta repee.

Lokakuussa Compton haki ja sai PGA Tourilta luvan käyttää golf-autoa toistaiseksi. Erikin on tarkoitus kävellä heti kun kestävyys palaa normaalimmaksi. PGA Tourilla ei tällä kertaa ollut mitään ongelmia myöntää erikoislupaa (muistatko Casey Martinin tapauksen vuosituhannen vaihteesta?).

Viime viikonlopun PGA Tour kisaa televisiosta katsoneet saattoivat nähdä tuon auton. Se oli riisuttu avomalli ilman mukavuuksia, tietenkin. Niille jotka asiaa miettivät, autolla kisan pelaaminen ei ole mikään etu. Siinä menee normaali pelirytmi täysin sekaisin.

Compton oli Disneyn (nykyään viralliselta nimeltä Children's Miracles Network Classic presented by Wal-Mart) kisassa mukana villillä kortilla. Hän pelasi itsensä jatkoon ja lopulta jaetulle 60. sijalle. Ihmeellistä.

Tulevista karsinnoista Compton ei halua ottaa turhia paineita. Kiirettä ei ole ja paniikki ei iske vaikka kortti jäisikin saamatta, hän kertoo tässä haastattelussa. Comptonin tavoite on kuitenkin elättää itsensä ja perheensä ilman toisten apua. Se ei tule olemaan kovin halpaa, tällä hetkellä hän maksaa 600 dollaria kuussa sairausvakuutusta. Ja kun tuo vakuutus pian loppuu niin uuden saamisesta ei ole tietoa. Lapsikin on tulossa, laskettu aika on helmikuun 26. Sama päivämäärä jolla Comptonille tehtiin ensimmäinen sydämensiirto 1992.

Yllä olevassa videossa näkyy muutama Comptonin svingi. Samalta se lyöminen näyttää kuin sydänterveidenkin. Jutun tekiä on Miamilainen toimittaja.

Tämän kirjoituksen faktat ovat syyskuun 5. päivä ilmestyneestä Golf World lehdestä.

Ei kommentteja :