perjantai 24. elokuuta 2007

Titleist 755 raudat - muutama ajatus nykyisistä raudoistani



Bägistäni löytyy tällä hetkellä Titleistin 755 raudat. Yllättäen tämä on elämäni ensimmäinen Titun rautasetti. Aiempina vuosina en ole kokenut Titleistin rautoja omikseni muutamasta syystä. Aina kun lapa on miellyttänyt (esim. 690CB) niin koko mailan fiilis on ollut liian raskas ja ''jykevä''. Myös Titun vielä viime vuonna käyttämä kivikova ja karu cord grippi lähinnä inhotti.

Titleist itse sanoo 755 raudoista mm. seuraavaa:
-raudat yhdistävät modernia, pelattavuutta helpottavaa suunnitelua Toureilla testattuun 700-sarjan lapaan
-käyttäen ohuempaa ja kevyempää lyöntipintaa, lavan takaosan onkaloa (cavity) on suurennettu
-harkinnavaraista painoa on siirretty kärkeen ja kantaa parantaen mailan vakautta ja anteeksiantavuutta
-taotuissa raudoissa on hivenen alempi painopiste helpottaen pallon ilman saamista ja antaen keskikorkean lentokaaren
-lyhyiden rautojen korkeampi kaula nostaa painopistetta ja auttaa madaltamaan lyöntikaarta

Titun rautaperheessä 755 sijoittuu klubipelaajille suunnatun 775CB ja ''parempien'' pelaajien 735CM setin välimaastoon.

Miksi Titleistin raudat eivät sitten aiemmin ole minulle sopineet? Vakiovartena minua kiinnostaneissa Titun malleissa on yleensä ollut golf-maailman todellinnen dinosaurus, True Temperin Dynamic Gold S300. Tämä varsi on jo ties kuinka monta kymmentä vuotta vanha? Allekirjoittaneelle sen 130 grammaa painoa on ollut liikaa. Svingi on tuntunut voimattomalta kun en ole saanut mailaan vauhtia.

Muutama sana lisää Dynamic Goldista. Sen korkean taipumispisteen voi kokea kahdella tavalla. Jos kokemus on positiivinen DG varsi saa mailan tuntumaan pelaajasta enemmän ''yhdeltä kappaleelta''. Pelaajasta tuntuu silloin, että lyöntikaarta ja etenkin sen korkeutta on helpompi kontrolloida. Ja jos kokemus on negatiivinen, pelaajasta maila tuntuu kömpelöltä ja turhan jäykältä. Pelaaja ei silloin saa mailaa svingaamaan vaivattomasti osuman läpi.


Viime kesänä pelasin kahdella eri rautasetillä. Toinen seteistä oli Callawayn X-Tour joissa oli customina Dynamic Goldin uudehkot SL varret. SL tulee sanoista super lite. Varsi on ominaisuuksiltaan samanlainen kuin perus Dynamic Gold, mutta painaa reippaat 20 grammaa vähemmän. Painon puolesta varret tuntuivat jopa hivenen kevyiltä. Mutta kuitenkin fiilis varsista oli hivenen kolkko.


Keväällä katselin Titleistin maahantuojalla 755 rautoja ensimmäisen kerran. Niiden ''puhdas'' ulkonäkö ilman offsettia miellytti. Heti tuntui siltä, että tässä on mailat jotka sekä näyttävät hyviltä että ovat riittävän anteeksiantavat. Kuten kuvasta näkyy ja kuten Titleist itse sanoo, mailoissa on isohko onkalo (cavity) joka siirtää painoa kehälle. Punaisen alumiini-insertin funktio on pehmentää osuman aiheuttamaa tärähdystä.

755 rautojen pohjaa ei oikein voi sanoa kapeaksi, eikä leveäksi. Medium siis. Bounce-kulmaa pohjassa on kuitenkin aika paljon, esim. rautakuutosessa 4 astetta. Tämä on aika tyypillistä tämän päivän raudoissa, 80-luvulla bouncea oli useasti paljon vähemmän. Itse pidän reilusta bounce-kulmasta. Haluan, että svingini ottaa mahdollisen divotin mailan sijasta.

Nyt voin tunnustaa jotain. Aina välillä rautamailoissa käy siten, että tiedän pelkästään katsomalla niiden olevan hyvät. Näin kävi nytkin, lavan puolesta minulla ei ollut mitään tarvetta näitä testata. Kyse oli vaan siitä, että mikä olisi oikea varsi?


755 setin stock varsi on TriSpec steel. Noin 120 grammaa painavan varren taipumispiste on ns. keskellä. Siten ne ovat hyvä kompromissi Dynamic Goldin ja alhaalta taipuvan ''svingaavamman'' varren välillä.


Hyvältähän TriSpec varret tuntuivat, mutta halusin kokeillä jotain ''modernimpaa''. Niinpä tilasin itselleni raudat (4-pw) Riflen Project X Flighted 6.0 varsilla. Gripeiksi Tour Velvetit, pituus miinus 1/4 tuumaa ja lie kulma 2 astetta flätimmäksi.


Project X 6.0 Flighted painaa melko raskaat 125 grammaa ja on jäykkyydeltään samaa luokkaa kuin DG S300. Minusta se kuitenkiin tuntuu hämmästyttävän paljon kevyemmältä, pehmeämmältä, ja sujuvammalta lyödä kuin Dynamic Gold.


Flighted nimessä tarkoittaa sitä, että varren taipumiskohta vaihtuu lyhestä raudasta pitkään. Lyhyissä varsi taipuu ylhäältä auttaen pitämään lyöntikaaren matalempana. Pitkissä raudoissa taipumispiste on alempana, mikä helpottaa svingin läpi viemistä ja korkeamman kaaren saamista.


Project X:ien valmistaja Precision kertoo varren nostavan pallon nopeasti osumasta mutta antavan silti lyönnille loivan lentokaaren. Precisionin mukaan pallo ei siis esimerkiksi vastatuulessa nouse loppulennosta suoraan pystyyn. Ehkä tämäkin pitää paikkansa, mutta minusta nuo varret ovat hyvät ensisijaisesti fiiliksensä ansiosta.



Lopuksi kerron, että olen rautoihini erittäin tyytyväinen. Mailat tarjoavat sitä mitä minä koen tärkeänä. Niissä on perinteinen ja puhdas näkymä lähtöasennossa ilman merkittävää offsettiä, ne ovat helposti svingattavat ja reilusti anteeksiantavat. Ja niillä on mahdollisuus kontrolloida lyöntikaaria. Tai niillä voi opetella sitä.


Sitten iso FORE huuto! Seuraa kaupallinen osio. Golflink myy Titleistin rautoja. 755 rautojen myyntihinta setille 4-pw on 699,- (ovh 828,-). Riflen Project X varret ovat tilaustavaraa maksaen 10,- lisää per maila.



Demomailoja löytyy Kytäjältä, Season Golfista, sekä Aulangolta.



Lue lisää:



http://www.truetemper.com/ (Dynamic Goldin varsista)

http://www.royalprecision.com/ (Project X varsista)

Ei kommentteja :