keskiviikko 21. marraskuuta 2007

PGA prot opettamaan nopeampaa peliä?

Hitaasta pelistä on puhuttu paljon. Tyry nosti aiheen esiin ensimmäisessä Golf Digest pääkirjoituksessaan. Teemu esitti pelin nopeuttamisen yhtenä neljästä keinosta saada laji kasvuun (GD syyskuu07).

Lassi Tilander promosi blogissaan 9-reiän kierroksia. Täysi kierros vie liian ison osan monen päivästä. Ajatus on hyvä, 9-reiän pelaaminen ei tietenkään ole mikään häpeä. Mutta tämä ''ratkaisu'' lievittää vain oireita puuttumatta varsinaiseen ongelmaan.

Pari vuotta sitten jenkeissä suunniteltiin täysimittainen kenttä 6-reiän lenkeillä. Pelaajille tarjottiin mahdollisuus pelata halutessaan vain 6 tai 12 reikää. Hyvä idea tämäkin, mutta tilanpuolesta lähes mahdotonta toteuttaa. Sillä kuinka saada kolmen reiän avaukset ja kolmen reiän griinit mahtumaan klubin läheisyyteen?

Syitä pelin hitauteen on varmasti monia, lähtien jo kenttien suunnittelusta. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin siitä, että pelaajat yksinkertaisesti pelaavat liian hitaasti. Väitän että golfarit eivät ole oppineet pelaamaan riittävän nopeasti. Jos olen oikeassa, se tarkoittaa, että golfopetus on epäonnistunut. Opetus on liian suppeata, tyypillisellä yksityitunnilla keskitytään pelkästään svingin tekniikkaan. Tai green card kurssit ovat liian suorituskeskeisiä. Pitää saada 6 lyöntiä kymmenestä lentämään sata metriä jne.

Kahdesti suomessa vieraillut Chuck Hogan on kritisoinut tälläista yksipuolista opetusta. Jos oikeasti haluaa GOLFtunnin, niin niitä ei anna juuri kukaan, mutta tekniikkatunteja on tarjolla yllin kyllin.

Millä keinoilla peliä saataisiin nopeutettua? Avainasemassa voisivat olla suomen PGA ja sen opettajat. Jokaisella tunnilla, jokaisessa opetustapahtumassa pitäisi pelinopeuteen puuttua. Turhat harjoitussvingit pois, ripeä tähtäys ja pallolle asettuminen, ja saman tien svingiin lähtö. Tätä tulisi opettaa yhtä lailla kuin backsvingiäkin.

T.J. Tomasi totesi 30-Second Golf Swing kirjassaan (esitelty videossa 12/11), että hyvät pelaajat pelaavat ''from slow to fast'' ja klubipelaajat usein päinvastoin ''from fast to slow''. Hyvä pelaaja suunnittelee lyönnin huolellisesti, mutta stansattuaan lyö nopeasti. Klubipelaaja ei välttämättä suunnitele mitään, mutta stanssattuaan jäätyy paikalleen, usein tuskallisen pitkäksi aikaa.

Voisiko PGA järjestää nopean pelin kampanjavuoden? Osana kampanjaa jokaista prota kehotettaisiin puuttumaan oppilaittensa rutiineihin. Jos suomen satakunta opettajaa pitävät jokainen noin 1000 opetustapahtumaa vuodessa, niin se on satatuhatta mahdollisuutta nopeuttaa peliä!

Ei varmasti tekisi PGA:lle pahaa saada julkisuutta kamppailemalla hyvän golfasian puolesta. Lisäksi ryhmätyönä tehtynä proffilta luulisi löytyvän enemmänkin aloitteita pelin nopeuttamiseksi.

Ja jos ei PGA:sta ole kampanjan järjestäjäksi, niin löytyisikö joku muu taho? Vaikka Tyryn johtama Golf Digest?

Ei kommentteja :