maanantai 24. maaliskuuta 2008

Presidio Golf Course

Kävin pelaamassa historiallisen ja kauniin Presidion kentän. Nykyään kaikille avoin Presidio markkinoi itseään toiseksi vanhimmaksi golf-kentäksi Mississippi joen länsipuolella.

Toisin kuin muut Friscon public kentät, Presidiota ei omista kaupunki vaan valtion Parks Department.

Sana presidio tarkoittaa tietynlaista linnoitusta joita espanjalaiset rakensivat lähinnä pohjois-afrikkaan, suojellakseen omistuksiaan piraateilta.

San Franciscon presidion espanjalaiset rakensivat jo vuonna 1776, alkuperäinen kunninkaallinen nimi kuului El Presidio Real de San Francisco. Linnoitus oli espanjalaisten pohjoisin amerikan mantereella.

Meksiko itsenäistyi Espanjalta 1823 ja sai haltuunsa myös El Presidion. Amerikkalaiset valtasivat sen ilman taistelua 1846.

Tunnettu kenraali John ''Black Jack'' Pershing toimi Presidion komentajana 1900-luvun alussa. Liikanimensä Pershing oli saanut johtaessaan nuorena luutnanttina sodissa Intiaaneja vastaan ''Buffalo Soldiers'' ratsuväkirykmenttiä, eli kokonaan mustista sotilaista koottua joukkoa.

Ensimmäisen kerran Presidion alueelle rakennettiin 9 golfreikää jo 1896, takaysi seurasi 15 vuotta myöhemmin. Kymmenen vuotta myöhemmin englantilaiset Fowler ja Simpson suunnittelivat kentän uusiksi.


Armeija jätti Presidion 1996 jolloin kenttäkin aukesi kaikille. Tänä päivänä Presidion pelaaminen on ristiriitainen kokemus. Tuloskortin mukaan takatiiltä vain noin 5900m pitkä kenttä sijaitsee todella ainutlaatuisessa miljöössä. Luonnonkauniit, Monterrey mäntyjen ja eucalyptus puiden reunustamat väylät, ovat kuitenkin keskellä vilkasta kaupunkia. Muutamalle reiälle Golden Gate sillalle kulkevan liikenteen melu kuuluu selvästi.

Kostean ilmaston ja monien rankkojen ylämäki lähestymisten johdosta kenttä pelaa paljon ilmoitettua pitempänä. Märät ja pehmeät väylät ovat olleet Presidion (ja monen muun alueen kentän perinteinen ongelma), mutta viime vuosina kuivatusta on parannettu. Tällä kertaa väylät olivatkin paremmat kuin edellisellä reissulla pari vuotta sitten. Mutta juuri ilmastetut griinit tekivät puttaamisen tällä kertaa mahdottomaksi.

Ykkösen tiillä startteri painotti nopean pelin merkitystä. Heti perään hän kertoi jokaisen ryhmän tavoiteajan olevan 4h 40min, eli se siitä.

Ulkopaikkakuntalaisten $95 green fee on turhan kova. Kenttä on kuitenkin pelaamisen arvoinen niille vierailijoille, jotka arvostavat kauniita näkymiä ja keskeistä sijaintia.

Ja klubin ravintolassa kierroksen jälkeen sai erinomaista ruokaa. Voin suositella clam chowder keittoa ja hampurilaista, joka hintaan $9,50 oli suorastaan edullinen. Amerikkalaiset pelikaverini vetosivat intialaisiin sukujuuriinsa ja tilasivat purilaisensa vihannespihveillä.

1 kommentti :

Anonyymi kirjoitti...

Moikka,

En taas pieneen aikaan ole käynyt katsomassa blogia ja ilokseni näin, että kävit pelaamassa Presidion kentän josta viimeksi kyselin. Naurutti toi kuva joka sulla on Presidiosta koska siitä viheriöstä mulla karmeat kokemukset. Lähestyminen lainakepeillä täysin pitkäksi ja tietysti sinne autojen sekaan. Huh huh, että kainalot kostui... Mutta tsemppiä blogiin, hieno juttu!! Yt: Janne