maanantai 10. maaliskuuta 2008

Sean O'Hair

Mieltä lämmitti Sean O'Hairin eilinen voitto PGA Tourin PODS Championship kisassa. Se oli vasta 25 vuotiaan pelurin toinen voitto, ensimmäinen sitten 2005 tulokaskauden.

Sean O'Hairin tie ammattigolfaajaksi, tai yleensäkin itsenäiseksi aikuiseksi, on ollut varsin kivinen.

Sean O'Hair tunnettiin ensin vaikeasta suhteestaan dominoivaan Marc isäänsä. Junnuvuosina isä myi firmansa ja ryhtyi tekämään pojastaan golfaria.

Aluksi poika laitettiin oppilaaksi Leadbetterin akatemiaan. Junnukisoissa Marc tuli tunnetuksi töykeästä käytöksestään kisanjärjestäjiä, muita vanhempia ja pelaajia kohtaan. Jos Seanin peli ei kulkenut, isä saattoi määrätä hänet juoksemaan mailin jokaista tehtyä bogia kohden.

Isän johdolla Sean siirtyi ammattilaiseksi jo 17 vuotiaana. Marc komensi poikaansa armeijan tyyliin: herätys aamu viideltä, puolentoistakilometrin lenkki, golftreeniä, oman svingin katselua videolta, ja sitten punttisalille.

Isä uskoi Seanin olevan liian hyvä pienempien tourien kisoihin, joten he autoilivat kolmessa vuodessa 200,000 mailin edestä, yleensä yhdestä Nationwide Tourin maanantaikarsinnasta seuraavaan. Pelit eivät kulkeneet, pettymykset kasautuivat, psyykkiset haavat syvenivät.

Ensimmäisenä ammattilaisvuotena Sean allekirjoitti isän laatiman sopimuksen, jonka mukaan kymmenen prosenttia kaikista voitoista läpi uran kuuluivat isälle. Isä myöhemmin selitti sopimusta opeilla, jotka mittava bisnesura oli hänelle antanut - Sean oli hyödyke johon hän omien laskujensa mukaan oli satsannut pari miljoonaa dollaria.

Seanin mukaan heillä ei koskaan ollut isä-poika suhdetta, vaan pikemmin sijoittaja-sijoitus diili.

Syksyllä 2002 Sean sai sanottuaan isälleen, että nyt riittää, ja heidän tiet erosivat pysyvästi. Sean siirtyi pelaamaan pienempiä mini-tour kisoja tuleva vaimo caddienään ja menestystä alkoi tulla. Päästyään PGA Tourille, Seanin bägia kantoi aina viime kauden loppuun asti tuore appiukko.

Pari vuotta sitten katkera Marc faxasi seitsemäntoista sivuisen selityksen sopimuksestaan ja elämästään Seanin kanssa usealle eri golfmedialle. Marc luopui rahallisista vaatimuksista, mutta ei selvästi suostunut ymmärtämään häneen kohdistunutta kritiikkiä.

Marcin faxi sisälsi mm seuraavaa:
-jos Sean oli eri mieltä isänsa kanssa, hänellä oli mahdollisuus ottaa asia esiin aloittamalla, anteeksi isä, kaikella kunnioituksella, mutta olen eri mieltä, jne. Sean ei kuulemma koskaan käyttänyt tätä mahdollisuutta.
-yliopistogolfia ei harkittu jotta Seanin ei tarvinnut kohdata dekadenttia opiskelijaelämää. Marc kirjoittaa, ''Thank God he stayed away from that life, got married as a virgin, and doesn't drink or smoke."
-isän ei tarvitse ansaita poikansa kunnioitusta, senhän kertoo jo Kymmenen käskyä.
-Sean ei saanut pitää farkkuja, koska ne saavat ihmisen näyttämään perunasäkiltä tai paljon laihduttaneelta henkilöltä joka ei omista vyötä.

Takaisin tähän päivään. Kisan jälkeisessä haastattelussa Viasatilla kosteasilmäinen ja liikkuttunut Sean kiitti vuolaasti appiukkoaan saamastaan tuesta. Avain voittoon oli viime viikolla käyty keskustelu, jossa appiukko oli kertonut luottavansa Seanin kykyihin ja todennut kaiken vielä kääntyvän hyväksi.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Antti! Viihdyttävää tekstiä, näitä olisi kiva julkaista jossain suomalaisessa golfportaalissakin... ;)

T. "Sam Snead"

Antti kirjoitti...

Kiitos Sam! Toistaiseksi olen halunnut tehdä omaan tahtiin ja tyyliin. Ehkä joku päivä on laajemman julkaisun paikka, mutta kyllä tälläkin tavalla lukijoita on ilmaantunut yllättävänkin paljon.
Olit muuten Sam aikamoinen peluri aikoinaan. Kerran seurasin peliäsi Atlantiksen kentällä Floridassa. Oli se komeata katseltavaa.