sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

U.S. Open 2008

Tervehdys San Diegosta! Olemme täällä kaveriporukalla seuraamassa tulevana torstaina Torrey Pinesin kentällä alkavaa U.S. Openia.

US Open pelattiin ensimmäisen kerran 1895 9-reikäisellä kentällä Rhode Islandin osavaltiossa. Silloin kierrettiin 36 reikää yhtenä päivänä, voittaja Horace Rawlins kuittasi palkinnoksi $150 tuloksella 173 (91-82).

Ensimmäinen merkittävä kisa käytiin 1913 jolloin tuntematon amerikkalaispoika Francis Ouimet kukisti tähtipelaaja Harry Vardonin. Tuo tarina on kerrottu elävästi Mark Frostin kirjassa The Greatest Game Ever Played.

Nykymuotoisena (72 reikää neljänä päivänä) kisaa on pelattu vasta vuodesta 1965. Silloin voittajaksi selvisi piskuinen Gary Player. Sitä ennen USGA piti tärkeänä pelaajien fyysisen kestävyyden testaamista, joten viimeisenä päivänä pelattiin 36 reikää.

Viimeiset neljä voittoa (Cabrera, Ogilvie, Campbell ja Goosen) ovat menneet yhdysvaltojen ulkopuolelle. Se on pisin moinen putki sitten vuoden 1910.

Uskomatonta, mutta viimeisestä eurooppalaisesta voitosta on jo 38 vuotta. Tuolloin 25-vuotias englantilainen Tony Jacklin voitti seitsemän lyönnin marginaalilla. Vuonna 1988 Ian Woosnam oli jaetulla toisella sijalla, seuraavana vuonna Nick Faldo hävisi uusinnassa Curtis Strangelle, ja vuonna 1992 Colin Montgomery tuli kolmanneksi Pebble Beachissä.

Neljä pelaajaa (Willie Andersson, Bobby Jones, Ben Hogan, Jack Nicklaus) ovat voittaneet kisan neljästi. Hale Irwinin nimi on kaiverrettu pokaaliin kolmesti.

Tigerin kaksi voittoa ovat vuosilta 2000 ja 2002. Tiikerin pelikunto on polven tähystyksen johdosta arvoitus, mutta nyt pelattavalla Torrey Pinesin kentällä hän on ollut liki voittamaton. Tammikuussa täällä pelattavan Buick Openin hän on voittanut viidesti viimeisenä kuutena vuotena.

Ensimmäinen ''iso'' Torrey Pines voitto tuli jo 1984 kun kahdeksan vuotias Tiikeri vei alle kymmenen vuotiaiden sarjan World Junior Championship kisassa nimiinsä. Samana vuonna David Toms voitti isojen poikien (15-17 vuotiaiden) sarjan ja Ernie Els 13-14 vuotiaiden mestaruuden.

Tarkoitukseni on laittaa täältä juttua päivittäin. Kertokaa toki mitä haluatte kuulla.

Ei kommentteja :